Z początkiem roku rozpoczyna się karnawał. Czas celebracji, zabawy i świętowania. W wielu krajach odbywają się specjalne pochody i pokazy, a przyjęciom nie ma końca. Na scenę wkraczają brokat, cekiny, pióropusze. Co ciekawe, słowo karnawał pochodzi od włoskiego carnevale, które w łacinie - carnem lev?re nie ma nic wspólnego z hucznymi obchodami. Dosłownie oznacza mięso usuwać, a także caro vale - żegnaj mięso. Warzywne potrawy to bogactwo kolorów, smaków i aromatów, które mogą uwodzić i zniewalać zmysły. Karnawałowa zabawa w kuchni potrafi przyjemnie zaskoczyć. Jak wyposażyć kuchnię, w której często goszczą warzywa i owoce oraz jak urozmaicić dietę?
Na straganie, w dzień targowy?
Karnawał to świetny okres na wprowadzenie małych zmian w diecie oraz poprawę jej jakości. Zmieniając nasze zwyczaje żywieniowe należy przyjrzeć się, czy nie brakuje w nich mikro i makro składników oraz witamin. Najlepiej, aby niedobory uzupełniać z naturalnych źródeł żywności. Wykluczając mięso z naszych posiłków warto spożywać większe ilości produktów pochodzenia roślinnego, tj. orzechy, nasiona roślin strączkowych, produkty pełnoziarniste i - oczywiście - warzywa i owoce. Dajmy się ponieść zabawie, bądźmy kreatywni i otwarci na nowe smaki, a idealne do tego będą przyprawy, szczególnie kurkuma, czerwona papryka, imbir, czosnek, kolendra czy cynamon. Nie zapominajmy o deserach. Do ich przygotowania warto wykorzystać produkty kakaowe, będące bogatym źródłem flawonoidów o silnym działaniu przeciwutleniającym oraz przeciwzapalnym, korzystnie wpływających na zdrowie układu nerwowego ? mówi dietetyk Olga Drożdż.
Kwestia smaku
Warzywa i nasiona można podawać na wiele sposobów ? surowe, pieczone, smażone, duszone, gotowane na parze ? różne metody obróbki termicznej wpływają na ich smak i pozwalają znaleźć ulubiony sposób przyrządzania. Należy przy tym pamiętać, aby wszystkie składniki dobrze wypłukać i odpowiednio przygotować. Wyposażenie kuchni i możliwości naszych sprzętów mają istotne znaczenie ? im więcej funkcji, tym więcej możliwości. Dlatego warto udać się do specjalistów i zapoznać się z ofertą firmy Comitor Sp. z o.o.
Kuchenny mikroklimat
Każda kulinarna przygoda rozpoczyna się od mycia i płukania. Zlewozmywak Blanco Claron XL 60-IF spełni oczekiwania miłośników minimalistycznych wnętrz i funkcjonalnych rozwiązań. Claron posiada dużą, głęboką komorę, która pomieści mniejsze i większe warzywa oraz owoce - bez trudu umyjemy głowę kapusty, dynię, sprawnie i bez zabrudzeń pokroimy arbuza. Dodatkowo, zlewozmywak możemy wyposażyć w wygodne akcesoria, z którymi odcedzanie lub studzenie nie będzie wymagało dodatkowych naczyń. Surowa, prosta forma nada karnawałowym preparacjom w kuchni subtelnej elegancji.
Niezastąpioną baterią będzie Fontas-S II marki Blanco. Bateria posiada wyciąganą wylewkę, co zwiększa możliwości naszego zlewozmywaka. Dzięki niej dotrzemy do wszystkich zabrudzeń i zakamarków, ilość zużywanej wody zmaleje, a blat wokół będzie czysty i suchy. Dodatkowo, baterię można podłączyć do filtra, dzięki czemu zawsze mamy pewność, że pozyskiwana woda jest czysta i gotowa do spożycia.
Piekarnik z parą od Kuppersbusch posiada wiele funkcji i programów, w tym oczywiście pieczenia i gotowania na parze. Z tym jednym urządzeniem możemy przygotować warzywa na wiele sposobów i skomponować rozmaite dania. Drzwiczki piekarnika wykonane są z czterowarstwowego szkła, dzięki czemu ich zewnętrzna strona nie nagrzewa się i nie parzy, natomiast specjalny katalizator okotherm, który zasysa zapachy i opary z wnętrza urządzenia, oddaje zupełnie czyste powietrze.
Dbając o siebie zadbajmy też o środowisko. Pomogą nam w tym selektory odpadów Blanco. Jeśli nie możemy wykorzystać biodegradowalnych odpadów na własny użytek, za sprawą selektorów organizacja śmieci będzie łatwa i przyjemna.
Słodki deser
Karnawałowa dieta nie musi wykluczać mięsa, ale warto zwrócić uwagę na nasze dotychczasowe zwyczaje żywieniowe oraz jakość spożywanych produktów. A na następne przyjęcie polecamy pełnoziarniste ciasto z wiśniami. Smacznego!
Pełnoziarniste ciasto z wiśniami
Składniki:
400g cukinii
150 g daktyli
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
6 łyżek cukru ? możemy zastąpić miodem, syropem z agawy, cukrem kokosowym, ksylitolem
6 łyżek kakao
4 łyżki zmielonego siemienia lnianego
3 łyżki mąki z ciecierzycy lub wcześniej użytej mąki pszennej
1/2 szklanki wody lub napoju roślinnego
1/5 oleju
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki kurkumy
Pół łyżeczki kardamonu
ok. 150-200 g wiśni
Cukinię zetrzeć na grubej tarce. Daktyle zalać wrzątkiem i moczyć przez 15 minut. Wszystkie suche składniki wymieszać, daktyle zblendować i dodać cukinię, cukier, wodę i ocet jabłkowy. Połączyć wszystkie suche i mokre składniki i dobrze wymieszać. Ciasto wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć wiśnie. Piec w temperaturze 160-170 stopni przez ok. godzinę.
Więcej: www.comitor.pl